SJÖBOMULLVADENS WEBBLOGG

webbtidning med inriktning på Sjöbo och Skåne

VÅRDCENTALEN SUGER

leave a comment »

Vårdcentalen. Sjöbo. Dit skall man ringa vid sjukdomsfall. Men om man vill träffa en läkare. En med kompetens och  utbildning för att faställa eller ställa sjukdomsdiagnos; då inträffar följande:

 Man ringer vårdcentralen. Väntar i telefonkö. Helt ok. När man efter ett antal minuter kommer fram. Svarar en ”sjuksköterska”. En sjuksköterska är utbildad för patientvård. Icke att avgöra ett sjukdomstillstånd. Eller att ställa diagnos. Men, kära vänner. Var icke oroliga. Sjuksköterskan har en pärm, som hon bläddrar i. Ungefär som du läser i din läkarbok. Det är sålunda sjuksköterksan som har övertagit läkarens roll;  att ställa diagnos: är sjukdomstillståndet av den arten att det kräver läkarvård eller icke.

 Sjuksköterskans primära syfte är sådeles att gallra de sjuka från de icke sjuka. Detta för att nedbringa kostnaderna. Vilket är det huvudsakliga skälet. Men förvisso inte det officiella.

 En sjuksköterska är med andra ord den som i ett kritiskt läge avgör om en sökande är tillräckligt sjuk för att få en tid hos en av samhället utbildad specialist, nämligen läkaren. Detta saknar hon kunskaper för. Detta är hon inte utbildad för. Detta måste strida mot grundlägande läkaretik. Visst. Skoskav. Visst. Ont i halsen. Visst. Krämpor. Det kan hon givetvis ”gallra bort”. Men att låta en icke utbildad person överta en läkares arbetsuppgifter är näst intill tjänstefel. Läkarna bord omskolas.

 Och den allmänna atityden hos läkarna på vårdcentralen är: likgiltighet; avsaknad av empati; slaphet; slarvighet; slöhet gränsande till hypersomni.

 Kära medborgare i Sjöbo kommun. Ni har förbanne mig rätt att kräva valuta för era skattepengar.

 Om man åker in till akuten i Ystad. Det är som skillanden mellan en kvacksalvare och en proffesionalism som är imponerande. Engagerande läkare. Sjuksystrar som är både kunniga och vänliga. En trygg atmosfär.

 Där, kära medborgare, skall ni åka in om ni är sjuka. Väntetiden kan variera. Men det är det värt. Jag svär. Man blir behandlad med respekt; vänlighet och med en  skicklighet hos läkarna som är beundransvärd. De tar sitt arbete på allvar!

 Sjöbo vårdcentral är en skandal.

 Med undantag för de sjuksystrar som arbetar där (bortsett från de som sitter i telefongallringen). Det gör ett utmärkt jobb. Och snacka inte om labratoriet. Där finns proffsen. Och astmasjuksköterskan, och distriksköterksan och gud vet vad – där finns de. Proffsen.

 Läkarna kan gå hem och dra en kudde över huvudet. Hypersomni. Slå upp det. Läkararna. Det finns utmärkt medicin. Modiodal. Men det vet ni väl inte om. Godnatt och sovgott!

Written by sjöbomullvaden

augusti 18, 2008 den 6:24 e m

Publicerat i Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: