SJÖBOMULLVADENS WEBBLOGG

webbtidning med inriktning på Sjöbo och Skåne

LUTANDE TORNET I SJÖBO

leave a comment »

Tornet.

 Lär varit en brandstation. Nu lär det vara en korrekteringsanstalt för arbetslösa unga. ”Lär vara”…Ett konkret förslag: Låt en student från sociologiska institutionen i Lund skriva en uppsats om Tornet. Följande skulle vara väldigt intressant att få veta: vilken ideologi eller pedagogik baserar de ansvariga sina aktiviteter på ?; vilken socialtillhörighet har ungdomarna som vistas där? Är ”sömnad” och ”lövkrattning” som Tornet i tryck framhäver som exempel på sysselsättnig ägnad att stärka de ungas sjävförtroende? Öka deras självkänla? Vad är timpenningen för deras arbete, dvs sömnad och lövkrattning? Redan tilltuffsad av arbetslöshet och kanske andra sociala problem, sätts en kratta i händerna på den unge, ”är du för fin för att kratta löv kanske?”. Den lille korperalen hade likartade idér om social fostran och arbete som stärkande för moralen hos de unga. Spaden hyllades som ett värdefullt pedagogiskt redskap. Egentligen spelar det ingen roll. All form av tvångsarbete är destruktivt, så länge det handlar om oavlönat arbete i den form som bedrives av Tornet. Det är en flummbaserad, kränkande och nedbrytande form av ”pedagogik”. Att utbildade socionomer överhuvudtaget inte reflekterar på socialförvaltningen vad som försigår på Tornet, är mycket oroväkande.

 Några förslag till ett annorlunda synsätt från en psykolog, psykiatriker och sociolog, som sysslat länge med liknande problematik.

Sloppa allt flumm. Social träning. Och annat trams.

  • Låt inte ungarna hålla med på sådant arbete som i deras tycke  kränkande som ”lövräffsning”. Inget fel på att räffsa löv, men då skall de ha mariknadsmässig lön för det arbetet. Och inte som en del i gammal sunki ”hasselapedgogik”. Överhuvud tycks det ett finnas ett antal  trosbekännare till den religionen bland fältarbetare och andra ”behandlare”  inom kommun. De tror att varenda unge missbrukar droger, för det ingår i deras människosyn. I stället borde drogen alkohol bekämpas och upplysas om; varje alkoholforskare är ense om att det är den farligaste av alla droger. Men har man själv egna dryckesvanor, så förpassas det av naturliga skäl till det undermetvetna. Grundorsaken till social problematik ligger på basplanet, dvs hemförhållanden; utstötningsmekanismer med stämplingar i form av dåliga betyg och liknande faktorer ”Jag är ju värdelös; det har jag papper på”
  • Blanda inte in moral liknande ”alla måste vi försörja oss själva”. Socioekonomiska fatorer som arbetslöshet och utslagningsmekanismer på arbetsmarknaden, botas inte med individualterapi och moralpredikningar. Den s.k marknaden går att reglera inom vissa gränser. Varje arbetsgivare i Sjöbo Kommun borde ha en skyldighet att ta emot praktikanter. Bättre att lära sig ett yrke än att krata löv.
  • Morötter är bättre än piska. Hot är stenålders pedagogik. När man uppfostrar hundar till olika ändamål, som narkotikahundar, blindhundar och polishundar används sällan eller aldrig bestraffning för att skapa ett önskvärt beteende.
  • Sist men inte mins kärlek, förståelse och empati. Kalla det gärna KFE pedagogiken.

Några praktiska råd till slut: lär de unga laga mat. Öppna ett ställe där de kan servera ordentlig näringsriktig husmanskost . Nu läggs en välutrustat butik ned i Sjöbo, känd som Sörvis:  köp den och låt de arbetslösa lära sig ett yrke som butiksbiträde, kassabiträde, ekonomiansvarig, lagerarbetare med ansvar etc; hemkörning skulle man också kunna lägga till. Med andra ord. Det finns mer lönande alernativ. Det blir också billigare för kommunen. Tag fram räknesnurran. Det som saknas är intresse och vilja from makthavarna. Och socialarbetarna. Tips för de sistnämnda: läs sociologi, pedagogik och lite böcker om ungdomspsykologi. Öka kunskapsbanken. Minska moraliserandet.

Annonser

Written by sjöbomullvaden

oktober 24, 2008 den 5:19 e m

Publicerat i Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: